Не може да има увеличение на таксата за повторно включване на тока за абонатите на ЧЕЗ в София и Западна България. Това съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране във връзка с твърденията на дружеството, че от Нова година предстои увеличаване на таксата.

Кампанията ЧЕЗ не е спечелила съдебно дело, според което сама може да определя колко да струва повторното включване на тока заради неплащане, категоричен са от ДКЕВР. Оказва се, че ЧЕЗ е излъгала медиите миналата седмица с твърдението си, че съдът е постановил регулаторът да не се намесва при определянето на таксите, заяви шефът на комисията Ангел Семерджиев. По думите му регулаторът няма да позволи от Нова година таксата да скочи двойно – от 19 лв. за обикновена поръчка и 40 лв. за експресна съответно на 40 лв. и 80 лв. Ако ЧЕЗ се опита да вдигне необосновано цените, компанията ще бъде глобена с между 20000 и 1 млн. лв.

Още една глоба заплашва ЧЕЗ, допълни Семерджиев. В момента комисията настоява Върховният административен съд да постанови финансови санкции на длъжностни лица в ЧЕЗ заради неизпълнение на решението за незабавно преминаване към едномесечно отчитане. Проверка на енергийния регулатор е установила, че компанията само предприема мерки за връщане на едномесечното отчитане, но реално все още нито един потребител не е преминал към стария метод на отчитане на електромерите. В момента чешката компания води 32 съдебни дела с енергийния регулатор.