От Deutsche Lufthansa AG потвърдиха, че самолет на авиолиниите Germanwings, извършващ полет от Барселона до Дюселдорф, се е разбил във френските Алпи. Самолетът е превозвал 150 души. Номерът на полета е 4U 9525, като 144 души са били пътници и 6 – екипаж. Germanwings е поделението за нискотарифни полети на Lufthansa.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че вероятно няма нито един оцелял от катастрофата. Жертвите са испанци, германци и турци, съобщават AFP и DPA.

Германски официални лица заявиха пред Reuters, че няма данни катастрофата да е свързана с тероризъм.

Самолетът се е разбил в изключително труднодостъпен планински терен, което ще затрудни операцията за събиране на отломките. Те са разпръснати на над 2000 метра надморска височина в южната част на Френските Алпи, на около 100 километра северно от град Ница. Районът е покрит със сняг и е недостъпен за автомобили.

Директорът на Germanwings, Томас Винкелман коментира, че самолетът е започнал да губи височина малко след излизането си.

 

Пилотът е имал над 10-годишен опит. Машината е от модела А320 на Airbus. Произведена е през 1991 г. Извършила е 46 700 полета и има общо 58 300 летателни часа. Самолетът е преминал рутинен технически преглед вчера.

 

Излетял е днес от Барселона в 9.55 ч. местно време. Изчезнал е от екраните на радарите в 10.39 ч., като не е изпращал сигнал за бедствие преди катастрофата.

До вчера служителите на Deutsche Lufthansa бяха в четиридневна стачка заради плановете на компанията да промени пенсионните им планове.

Само в петък бяха отменени 790 полета на германския авиопревозвач, като стачката промени плановете на над 220 хиляди пасажери.

Deutsche Lufthansa в последната година приведе в действие мащабен план за намаляване на оперативните разходи, за да се справи с конкуренцията на нискотарифните превозвачи и източните компании в луксозния клас, като Emirates и Qatar Airways.

През миналата седмица германското дружество отчете оперативна печалба в размер на 1.2 млрд. евро за 2014 г. или с 19% повече на годишна база.

Акциите на германския превозвач рязко поевтиняват днес след новината за катастрофата, губейки 1.85%, до 13.53 евро за лот.