"Като цяло този трагичен инцидент няма да се отрази драматично на туристическия сезон", смята Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Заедно с колегите му от бранша той не очаква такава негативна реакция нито от страна на Израел, нито от страна на туристите, които идват от Европейския съюз или от трети страни.

 

"Към момента няма отказ от резервации от основните пазари, на които се продава българският туристически продукт", категоричен е Драганов. "Ще има първоначален шок и то главно сред онези, които са присъствали непосредствено на инцидента" "Голяма част от тях решиха да останат в България, което е правилното решение", каза още експертът по туризъм.

 

По-рано днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че се обмисля вариант, при който занапред израелските групи с туристи да бъдат ескортирани от аерогарите със специални бусове. Самите туроператори ще бъдат обучавани как да разпознават потенциално опасните хора.

По негова информация има отменени резервации от израелски туристи.

 

Румен Драганов, в качеството му на експерт с дългогодишен опит в бранша, каза, че сега най-важното е много бързо да бъдат премахнати ограниченията по отношение на пристигащите по летищата туристите. Извънредните мерки за сигурност трябва да бъдат сведени до минимума, който не пречи на комфорта на пътниците в тези горещи дни.

 

"Очакване много голям поток от туристи. В началото на сезона сме и обслужването е от изключителна важност", посочи Драганов.

 

На въпрос какъв тип туристи са гражданите на Израел, Драганов посочи, че те не се различават особено от германските или английските туристи, но има особена категория хора, които пътуват в България, за да се отдадат на хазартни игри.

 

Точно днес излезе статистика, според която данъците от хазартни игри годишно възлизат на 120.6 млн. лв. Това означава, че хазартната индустрия реализира печалба от над 1.2 млрд. лв. годишно. У нас работят близо 800 игрални зали, от които по 70 има във Варна и Бургас. Освен тях в двата морски града има и по шест казина.

 

През миналата година 139 хил. туристи от Израел са посетили българските курорти. Делът им при чуждестранните туристи е 6.1%.  Нарастването спрямо 2008 година е било 40%.

 

През тази година се очакват около 140 хил. туриста от Израел. В момента се очаква да пристигнат 25 хил. души, а през август се очакват повече от 35 хил. израелци.

 

"Имаме много добро отношение на израелските туристи към българския туристически продукт и вярвам, че то ще се запази", категоричен е Румен Драганов.