Държавата няма пари за зарибяване на водоемите у нас. Това каза шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ Явор Недев по време на официалното откриване на риболовния сезон на язовир Искър.

Миналата година бюджетът за зарибяване е бил в размер на 800 хиляди лева. Недев обясни още, че е изпълнено съкращението на 20% от администрацията в агенцията. Заради свиване на разходите са съкратени 55 човека от общо 350 служители. По думите му, става въпрос за персонал на експертно ниво.

Недев каза още, че от началото на февруари до вчера Агенцията е съставила повече от 1 000 акта за административни нарушения, издала е повече от 700 наказателни постановления, а наложените глоби на нарушителите са за повече от 150 000 лева.

От началото на годината са издадени повече от 107 000 билета за любителски риболов на стойност над 1.8 милиона лева.

В същото време шефът на Агенцията обясни, че тази година няма да се зарибяват български водоеми, поради липса на средства. Няма пари за зарибяване. Ако има закон за рибарството и аквакултурите, в който е описано, че част от парите, които ние внасяме директно в държавния бюджет от билетите, говоря за риболовните билети, трябва да отидат за зарибяване. Но цялата ни държава – виждате - няма ресурс и толкова. Аз лично, въпреки че съм загрижен, разбира се, за бранша, също съм солидарен с това, че те по-добре да бъдат разпределени за пенсии или за каквото и да било друго, каза Недев.

След откриването на риболовния сезон Явор Недев и инспектори от агенцията подпалиха 5 км бракониерска мрежа, иззета късно снощи от водите на язовир Искър.