Няма основания за тревога за банковия сектор у нас заради проблемите на Гърция. Това каза проф. Милети Младенов, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС. Той коментира, че понякога има доста грешни интерпретации за дейността на банките. Коментарът му е по повод оповестения по-рано днес доклад на Morgan Stanley, че България и Румъния са най-уязвимите страни от кризата в Гърция.

Банките събират депозити и те веднага се превръщат в кредити, в книжа. Огромната част от тези депозити фактически остават в нашата страна. Депозитите на хората са защитени до определена сума от системата за гарантиране на депозитите у нас. Тези банки са в България и се управляват от българи, каза той.

По думите му – потенциално може да се очаква, че всяка страна от еврозоната в трудна ситуация, ще получи помощ, но това се съпровожда със сериозни условия, включително заради ипотечната и финансовата криза по света. Има коментатори, които казват – държавата не трябваше да се меси. Исторически се оказва, че държавата повече или по-малко винаги се намесва при кризисни обстоятелства. Хипотетично може да се очаква подпомагане на всеки засегнат регион, но със стриктни изисквания тези пари да се върнат. Не знам защо имаше очаквания, че Гърция ще бъде изоставена в тази трудна за нея ситуация. Това е една територия от еврозоната и влияе на престижа й, каза той.

При индикации за възстановяване, за ефективна кредитна помощ, защото сега има само ангажимент, това веднага ще се отрази на курса на еврото.
Като европеец и човек, който се интересува от финанси, искам и България да стане част от еврозоната, вярвам в еврото. Години наред се създава тази европейска структура, това обединение и няма да се отстъпи от него, заяви проф. Младенов.

Очаквано ситуацията на дефицити на страни от еврозоната повишава неформалните изисквания за членство.

Вече се направиха такива коментари от източници на високо ниво. Ако една държава има някакъв дисбаланс във външните плащания, което за България е в сила, ако има реформи, които не са проведени докрай или други проблеми с корупция, с престъпност – това трябва да бъде овладяно. Това са скрити изисквания, но не по-малко важни, коментира финансистът. Фокус