Държавата няма да разваля активи на професионалните пенсионни фондове и няма да тегли пари от техните банкови сметки, за да изплаща новоотпуснатите пенсии на категорийните работници от следващата година, заяви управителят на НОИ Христина Митрева, като представи новия солидарен фонд за ранно пенсиониране, който ще бъде създаден към института от 2011-та година.

В него ще бъдат събирани допълнителните вноски от 7 процента за първа и 12 процента за втора категория на труд, които сега се внасят от работодателите в няколко частни пенсионни дружества. Така правителството ще поправи грешната схема за формиране на срочната пенсия на ранно пенсиониращите се у нас, като приложи модел на европейските държави, обясни социалният министър Тотю Младенов. 

Категорийните работници, които подадат документи за пенсия на 1-ви януари догодина, ще започнат да я получават от март, а дотогава в новия солидарен фонд ще има натрупани вноски за над 100 хиляди работещи в тези категории, обясни Христина Митрева, като увери, че тези пенсии ще се изплащат за сметка на вноските поне през първите месеци на годината.

В същото време държавата ще инвестира парите от вноски и ще увеличава тяхната доходност. За управлението на активите, които са вложени в различни инвестиционни инструменти, НОИ щял да се консултира с експерти от  Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор. Промените в Кодекса за социално осигуряване ще разрешат на НОИ да притежава и управлява подобни активи и да играе на борсата, каза Митрева.

По данни на НОИ средната пенсия на пенсионираните през държавния фонд категорийни работници с пълен брой вноски е 465 лева, докато при пенсиониране през професионалните фондове и с пълен период на осигуряване за първа категория средната пенсия би била 194 лева, а за втора – 267 лева.

От 2015 година започва плавно увеличаване на възрастта до достигане на 55 години за жените и 58 години за мъжете от първа категория, а при втора категория възрастта ще стане 60 години за жените и 62 за мъжете.