Недостигът на енергия и гориво за заводите и отоплителните централи предизвика решението на България да пусне отново ядрен реактор от съветската епоха, пише "Ню Йорк Таймс".

Решението на София дойде след като спря газоподаването от Русия и страната се оказа на студено. България бе сред най-жестоко пострадалите от руско-украинската газова война държави. В резултат на конфликта няколко завода бяха принудени да затворят, а българските семейства зъзнеха по вледенените панелни жилищни блокове. "Работи се по пускането на 4-ти реактор в АЕЦ „Козлодуй", призна по българската телевизия министърът на енергетиката Петър Димитров.

Газът обаче потече отново, но България не се отказа от намеренията си да пусне реактора. Той бе спрян при приемането на страната в Европейския съюз, понеже не отговаряше на стандартите на ЕС. За повторното му пускане се обявиха около 3000 демонстранти в София, скандиращи "Пуснете реактора!", "Дайте енергия!" и "За силна българска енергетика!". Това обаче не трогна ЕС, откъдето обявиха реанимирането на реактора за своеволие.

Същевременно България намери и своите защитници в ЕС, какъвто е например Джефри Ван Орден, който каза: "Жестоката световна икономическа криза се задълбочава с всеки изминат ден. Без да се правят каквито и да е компромиси със стандартите на безопасност, време е Европейската комисия да преразгледа своето отношение към ядрените централи в България и други страни от ЕС".

В този ред на мисли министърът на енергетиката Петър Димитров увери, че правителството ще поиска разрешение от ЕС – но едва тогава, когато реакторът е готов да заработи отново, отбелязва "Ню Йорк Таймс".

За подготовката за въвеждане в експлоатация на реактора пише и другият голям американски ежедневник – "Вашингтон Поуст". Изданието, също така, обръща внимание на финансовите компенсации, които София възнамерява да поиска от Москва заради временното спиране на газовите доставки. Българското правителство е калкулирало загубите на 100 млн. евро, за които министър Димитров ще настоява пред зам.-шефа на "Газпром" Александър Медведев по време на срещата помежду им в София.