Нобеловата награда за икономика за 2014 г. беше присъдена на французина Жан Тирол, изследовател в университета в Тулуза.

Той е награден за анализите си на пазарната сила и влиянието на регулациите. От Нобеловия комитет определят французина като "един от най-влиятелните икономисти на нашето време", който успява да "разясни разбирането и регламентирането на индустриите с няколко големи компании".

Тирол, който има докторантура от Масачузетския технологичен институт, беше сред фаворитите за Нобеловата награда за икономика от няколко години насам.

Според него "много индустрии са доминирани от малък брой големи фирми или единен монопол. Ако бъдат оставени нерегулирани, тези пазари често произвеждат обществено нежелани резултати, по-високи цени от тези, мотивирани от разходите или непродуктивни фирми, които оцеляват, блокирайки навлизането на нови и по-продуктивни компании".

Тирол започва изследванията си в областта на регулирането и олигополите през 1980 г. Той прави огромна крачка напред в разбирането на проблемите, с които често се сблъскват с регулаторите.


Те обикновено са изправени пред наличие на "асиметрична информация", т.е. не разполагат с достъп до същите знания като фирмите, които трябва да регулират.


Френският икономист предлага интелигентни подходи за регулиране на големите компании. Благодарение на неговите трудове, множество вредни и непродуктивни методи на регулация, като например въвеждането на пределни цени, биват категорично отхвърлени.

 

Най-известната книга на тазгодишния победител е "Вътрешна и външна мотивация". В нея Тирол отправя предизвикателство към централния принцип на икономиката, че хората винаги реагират на стимули.

 

Нобеловата награда за икономика, официално наречена "Награда на Шведската банка за икономически науки в памет на Алфред Нобел", е единствената, която не е включена в завещанието на учения. Тя е създадена през 1968 г. от Шведската централна банка и е връчена за първи път през 1969 г.

Жан Тирол ще получи с наградата си и чек за 8 милиона шведски крони /около 878 000 евро/.