Списъци на хора с два единни граждански номера са получени в професионален фонд „Доверие”, съобщи за Дарик шефът на дружеството Даниела Петкова. Тя допълни, че фондът е приготвил сумата, която трябва да изплати на НОИ за лицата, които са осигурени в професионални фондове, но няма да бъде направен превод, докато не се изчистят всички неточности.

Петкова призна, че е имало устна договорка с държавното осигуряване парите да бъдат превадедени до вчера, но заради неяснотите дружеството ще спази законния срок – до края на месеца.

„Имаше устна уговорка, но ако всичко е изрядно. Докато не стане ясно за кое ЕГН да изпратя пари, аз няма да го направя. Това означава, че може да има човек, който няма никога да си получи парите. Не можем да допуснем такова нещо”, категорична бе Петкова.

Въпреки че казусът не се отнася до всички индивидуални партиди, той е достатъчен, за да доведе до забавяне. В крайна сметка, срокът е до 31 март и не виждам каква е драмата той да се спази, допълни още шефът на „Доверие”.

Вчера от Комисията за финансов надзор са дали становище, че парите на хората, които са починали от началото на годината досега и имат сметки в частни професионални фондове, ще останат в НОИ, а няма да бъдат дадени на наследниците им.

Инвадилите пък ще получат 50 % от сумата. Петкова допълни, че според нея парите на починалите от началото на годината досега е трябвало да отидат при близките им, по нейно мнение, но след като има решение на Комисията за финансов надзор, то трябва да се спази.

Повече подробности в звуковия файл!