Нона Караджова спря донякъде оловното производство на ОЦК в Кърджали. От страницата на Министерство на околната среда и водите става ясно, че властите налагат принудително извеждане от експлоатация на някои машини, които работят по производството на олово и оловни сплави. Инсталациите ще бъдат пломбирани от РИОСВ-Хасково и областният управител на Кърджали.

Основният мотив, с който спират част от работата на комбината, е че той не изпълнява екологичните изисквания при експлоатацията на инсталацията, в резултат на което замърсява атмосферния въздух със серен диоксид и олово и по този начин създава непосредствена опасност и риск за човешкото здраве и околната среда.

Статистиката показва, че през 2009 г. са регистрирани 203 превишения за серен диоксид над праговата стойност за средночасовата норма за опазване на човешкото здраве, а през 2010 г. – 88 превишения, при допустим брой от 24 превишения за една календарна година. От началото на 2011 г. до 12 април тази година са регистрирани 29 превишения на средночасовата норма за серен диоксид, като допустимият лимит за годината е вече изчерпан.

В началото на тази година еко-министърът Нона Караджова отиде на крака до Кърджали, откъдето размаха пръст на комбината, че ако продължи да цапа, ще бъде затворен. Тя изиска от ръководството да бъде разписан детайлен план, по който ОЦК възнамерява да работи без да обгазява Кърджали. Мениджмънтът на дружеството изпълни искането, като посочи, че през тази година смята да приложи схема, по която се увеличава производството на цинк и се лимитира производството на олово.

Междувременно синдикалисти алармираха, че комбинатът се готви да съкрати масово 350 работника, което даде повод да се говори, че ръководството не възлага надежди за една от основните си производствени дейности. Че явно не може да работи без да замърсява, стана ясно когато на 5-ти април ОЦК изпрати молба до МОСВ да му бъдат разрешени още 18 обгазявания.

Като ирония, вместо позволението, комбинатът получи оловни пломби за част от машините, произвеждащи олово.

На въпрос доколко това може да се отрази финансово върху комбината, DarikFinance.bg припомня, че през миналата година ОЦК произведе 16.650 тона олово, което по цени на международните пазари се търгуваше средно около $ 2 587 за тон и около 19 хил. тона цинк при пазарна цена на цинка от $ 2 461 за тон в началото на тази година.

Спъването на оловното производство на ОЦК се появява като новина в ден, в който националната статистика определи именно добива на суровини и производството на материали като бизнесите, определящи лицето на България като износител.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!