Норвежката компания Renewable Energy Corporation (REC) сключи договори за доставка на соларни модули с обща мощност 20 MW за електроцентрали в цяла България.

 

REC подписа сделка за доставка на панели с мощност 10 MW с "Алма-Д" ООД, която заедно с шест различни разработчици работи по два проекта, предаде MarketWatch.

 

"Алма-Д" ще използва върховата технология на Rec с 240-ватови клетки за изграждане на 6 мегаватова централа в Каменар и още една централа с мощност 4 MW в Камено край брега на Черно Море.

 

REC подписа и три отделни договора с българския си партньор Електросоларни системи ООД. За три малки слънчеви централи с обща мощност 10 MW ще бъдат използвани 240 и 235 ватови модули на норвежката компания.

 

И трите проекта ще бъдат изграден през второто тримесечие на 2012 г, след осигуряване на необходимите субсидии от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране.

С тези договори общата мощност на модулите на REC, инсталирани в България, ще нарасне до 50 MW, с което пазарния дял на компанията в страната ще достигне 15%.

 

REC е водеща вертикално интегрирана компания за производство на соларни панели. Основана е в Норвегия през 1996 г. В REC работят около 3500 души в световен мащаб с приходи от над 1.7 млрд. евро през 2011 г.