Товарен кораб с капацитет 8 000 тона и дължина 128.45 м ще бъде пуснат на вода днес в лимана на Русенска корабостроителница АД. Той е построен по поръчка на група холандски параходства, съобщиха от компанията.

За пръв път русенското дружество произвежда плавателни съдове от този клас и това е изключително сериозна стъпка напред за българската промишленост. Досега обичайно корабите бяха между 4000 и 5000 тона капацитет.

Инвестицията за приспособяване само на хелинга е на стойност 2 млн. евро. Проектът на новия кораб е изготвен изцяло от Техническия отдел на Русенска корабостроителница и струва около 1 млн. евро.

Сухотоварнят "Meridian", строителен номер 820, е с неограничен район на плаване и отговаря на изискванията на Германски Лойд. Заради големите си размери процесът на спускане от строителния цех във водата продължи два дни.

През 2009-2010 г. в Русе ще бъдат построени един високотехнологичен асфалтовоз, поръчан от алжирското държавно параходство HYPROC и десет сухотоварни 8 000 тона капацитет съда - шест за холандското дружество Scheepvaartbedrijf Schot C.V. и четири за германското параходство Briese Schiffahrts GmbH & Co.

Източник: БГНЕС