Президентът на САЩ Барак Обама ще призове Конгреса да приеме закон за нови данъчни облекчения за бизнеса, като компаниите ще могат да приспаднат от дължимите данъци 100% от капиталовите си инвестиции през 2011 г.

Според Асошейтед Прес по този начин първият чернокож президент на Америка се стреми освен да помогне на икономиката също и да демонстрира активност в навечерието на ключовите избори за Конгреса през ноември, за които демократите са в неблагоприятна ситуация.

Според правителствените служители по този начин американският бизнес може да си спести 200 млрд. долара за следващите две години.

В допълнение към това, предложенията на Обама предвиждат пакет от 50 млрд. долара за инвестиции в инфраструктура и постоянни данъчни кредити за бизнеса за изследователска и развойна дейност.

Според анализаторите, одобрението за плана на Обама в Конгреса е несигурно. Дефицитите на федералното правителство са все по-притеснителни. Републиканците твърдят, че харченето на Обама не знае граници и демократите може и да не пожелаят да дават нови поводи за критика толкова скоро преди изборите.

Но ако предложенията бъдат приети, няколко милиона души и 1.5 млн. фирми ще разполагат с повече налични пари, които могат да се вложат в реални проекти. Разходите за данъкоплатците няма да превишат 30 млрд. долара за следващите 10 години, като голяма част от тази сума ще се компенсира от спечелената икономическа сила.