Цените на жилищата във Великобритания през август намаляват с най-бърз месечен темп за последните 16 месеца. Това сочи статистиката на изследователската компания в имотния сектор Hometrack, цитирана от агенция Блумбърг.

Средната цена на имот на Острова през август се понижава с 0.3% спрямо цените през юли до 158 200 паунда, или 246 хил. долара. Според изследователите, в момента жилищният пазар на Великобритания преминава през етап на преоценка, която не е твърде силна, но ще трае вероятно между половин и една година.

Утре се очакват данните за одобрените ипотечни заеми във Великобритания и по всичко личи, че информацията ще потвърди слабата конюнктура в имотния сектор. Най-вероятно нивото на отпуснатите ипотеки през юли ще бъде под 47 000, най-ниското за последната година.

Има все по-слабо търсене на жилища, което не може да се обясни само с вялата търговия през летния сезон, посочват още от изследователската компания.

Все пак на годишна база цените на имотите растат с 1.5% - но това също се преценява като слаб годишен ръст. При това покупките на къщи са спаднали с 2.2% за изминалата година.

Специално по отношение на къщите роля в определянето на цените играе засиленото предлагане, след като през 2009 г. нямаше много подходящи имоти и цените се поддържаха завишени.

Цените на имотите през август са се понижавали във всички региони на Великобритания изключение на Уелс, където са се задържали без изменение.