В село Косово, разположено в община Брегово на границата със Сърбия, започва строителството на голям фотоволтаичен енергиен парк – съобщава БТА, позовавайки се на кмета на общината Милчо Лалов.

Изпълнители на обекта са испанската фирма "Групо Грансолар" и българската фирма "КИД". Панелите се поставят в  бившия стопански двор на видинското село и ще заемат площ от 120 дка. Предвижда се общата мощност на соларния парк да е около 6 мегавата.

Дейностите по изграждането на слънчевата електростанция са започнали в края на миналата година и трябва да завършат през май.

Фотоволтаичните инсталации ще произвеждат електроенергия посредством директно преобразуване на слънчевата енергия в електрическа. Инсталациите ще работят само в светлата част на денонощието, като моментната им мощност ще е в зависимост от интензивността на слънчевата енергия.

Ще бъдат монтирани 20 000 фотоволтаични панела. Електроенергията, генерирана от тях, посредством проводници се подава към инверторен блок, състоящ се от един или повече инвертори.

Основното предназначение на инверторите е да преобразуват постояннотоковата електроенергия в променлива, като я съгласуват в реално време с текущите мрежови параметри честота и напрежение.