Между 200 и 2400 лв. на човек излиза посрещането на тази Нова година в зависимост от лукса и дестинацията, показа проверка на „Монитор”.

Приблизително 200 лв. идват скромните две нощувки в къща за гости в планината в България и тържествена вечеря. Средното ниво на тарифите е около 550 лв. на човек за четири нощувки в 50 на сто от три и четиризвездните хотели по планинските курорти у нас.

2400 лв. пък се плаща за екзотично празнуване например във Виетнам, което обаче е с продължителност от 9 дни. Туроператорите разделят празнуването на романтично и казионно.

В първия случай се предлагат хотели в красиви курорти. Над 70 на сто от предложенията обаче, са за обикновени хотели, най-вече четири и пет звезди. Тези, които се предлагат в Гърция, са най-често за Солун и в хотели на Халкидики, пътят до които е около 300 км.

Цените най-често са около от 265-300 лв. за три нощувки в четиризвезден хотел с гледка към морето и празнична вечеря.

Най-изгодните оферти идват от груповите търговци, като някои от най-евтините

предложения са купени повече от 100 пъти

Туроператори напомнят, че е възможно повече хора да си купят такова предложение и после да се окаже, че няма места. Затова ако избирате предложение за новогодишната нощ от групов търговец, веднага щом го купите, тичайте в туроператорската фирма, за да си получите валиден ваучер.

Освен това, когато човек разглежда предложението, е най-удачно да провери отзивите за хотела в някоя от световните резервационни системи. Може да се окаже, че клиентите не го считат за добър, независимо от гарантираната гледка.

Предложенията за Турция са най-многобройни за Истанбул

като най-атрактивни като цена и преживяване са тези за тризвезден хотел за три нощувки (става дума за много скромни условия) и вечеря на корабче, като в полунощ ще има отлична гледка към зарята, която осветява целия град. Цените са около 320 лв. на човек (370-400 лв. за четиризвезден хотел), а кувертът за корабчето е 155 лв.

С пускането на директна самолетна линия от София до Дубай броят на хората, които посрещат празниците там, се очаква да скочи с около 30 на сто. За тези,

които изберат организирани чартъри

обаче, за пет нощувки и отсядане в четиризвезден хотел на базата на all inclusive, стойността на пакета е между 715 и 860 евро. Отделно плащате по 120 евро за куверт, както и около 300 лв. за летищни такси и виза.

Когато избирате самостоятелно настаняване, не падайте под нивото на четиризвезден хотел, защото условията иначе са лоши, а мръсотията е гарантирана.

У нас най-бързо се изкупуват местата за купони с гледка. В столицата това са кварталите Симеоново, Драгалевци, както и витошки кръчми.

От ресторантите в страната най-голям е интересът към Велико Търново и заведенията, които предлагат гледка към  крепостта Царевец, откъдето започва зарята.

За хората, които искат да съчетаят Нова година със ски, предложенията от родните курорти започват от 250 лв. в тризвезден хотел с включена закуска и празнична вечеря за три нощувки и стигат до 590 лв. за същия период, но в петзвезден хотел.

СПА хотелите задържат нива от около 490-550 лв. за две нощувки и куверт за празничната нощ. На морето работят малко хотели и техните цени са в диапазона от 270-480 лв. за три нощувки и купон с диджей.