Позиционирането на България като позната и предпочитана дестинация за инвеститорите - най-вече в секторите с висока добавена стойност, съчетано с промотирането на региони с висока безработица. Така очерта основните цели на Българската агенция за инвестиции новият изпълнителен директор Стамен Янев.

В БАИ се състоя предаване на управлението между бившия изпълнителен директор Светослав Младенов и заместника му Костадин Джатев и новото ръководство в лицето на Стамен Янев и заместничката му Маджиде Ахмедова, съобщават от агенцията.

Бившето ръководство ще консултира настоящото и двата екипа ще работят съвместно, за да превърнат България в най-привлекателното място за инвестиции.

Принципалът - Министерството на икономиката, държи на инвестициите, свързани основно с разработването на приоритетните индустриални компоненти не само във високите технологии, но и в хранителната и леката промишленост.

Стамен Янев съобщи, че в момента се работи по създаване на цялостна стратегия за привличане на инвестиции, в чието разработване участват неправителствени организации, експерти, консултанти, представители на бизнеса и на държавната администрация.

"Стратегията ще бъде съобразена с управленската програма на правителството и основната цел ще бъде позиционирането на България като желана дестинация за трайно установяване на инвестициите", посочи Янев.

Според него, "Законът за насърчаване на инвестициите се нуждае от някои корекции, за да се предвидят, ако е необходимо, и допълнителни мерки за стимулиране на инвеститорите".