Уточнени са конкурсните условия за фирмите, които ще имат право да рекламират в София, каза главният архитект на столицата Петър Диков.

По думите му, след одобрение на Столичен общински съвет /СОС/, търгът трябва да започне и към първи юли да има избрани наематели на общински терени за реклама.

Диков обясни, че поредното удължаване на срока се налага с цел да изтекат договорите на сегашните фирми.

Диков уточни, че след въвеждането на схемата хаосът с незаконните реклами в София ще престане и всички рекламни елементи, които са извън нея, ще се премахват. Останалите да влязат в условията на конкурса, което значи включително и сигурност на рекламните елементи, добър естетичен вид, поддръжка и така нататък, коментира главният архитект на столицата.

Един пакет ще включва около 10 рекламни елементи за фирма, а няма да бъде на принципа на териториалния обхват, каза още Диков.

Стартовата цена в конкурса няма да е висока, категоричен беше той. Когато се даде висока стартова цена, първо се намалява конкуренцията и второ се дава възможност да се провали конкурсът или търгът. Пример е Централна баня, обясни Диков.

Междувременно, тече акцията по премахване на незаконните рекламни елементи, като са премахнати над 200 такива, каза още Диков. Досега, обаче, за незаконни са се смятали тези билбордове, които нямат разрешение за поставяне или договор, затова са регистрирани само около 250 такива, уточни той.