Инвеститори от Китай, Малайзия, Хонк Конг и Сингапур планират да построят най-големия закрит воден парк в света между селата Мусачево и Равно поле край Елин Пелин.

Инвестицията е от 1.5 млрд. евро, а новият развлекателен мега комплекс трябва да е готов до четири години. Това съобщи Джоузи Лок, изпълнителен директор на "Бългериан Дивелопмънт Холдингс", които ще реализират проекта "Света София", съобщава Mediapool.

Азиатските инвеститори в момента преговарят с правителството и с местната власт, за да уточнят терена, върху който ще се строи. Необходим е парцел с площ от 1500 до 2000 дка. Подготвят се и документите, с които проектът “Света София” да кандидатства пред агенцията по инвестиции за получаване на сертификат, каза Лок.

 

Целта на инвеститорите е да наложат София и като цяло страната като предпочитана дестинация за градски и конферентен туризъм. По думите на Лок когато заработи на пълен капацитет, развлекателният комплекс "Света София" би удвоил годишния туристопоток към България.

 

Според изчисленията на компанията през първата година от работата на комплекса легловата база вероятно ще бъде заета на около 60%, а средният престой на посетителите ще бъде около два дни плюс още един допълнителен ден на друго място в страната.

 

Единствено български строителни фирми ще изпълняват обектите от бъдещия туристически мегакомплекс "Света София". Това заяви Джози Лок, цитирана от "Стандарт". Така родните компании от бранша би трябвало да имат уникалния шанс да си разделят голяма част от инвестицията в курорта.

 

Справка в Търговския регистър показва, че капиталът на дружеството се държи от Стивън Ло. Той е роден в Хонконг, където развива и бизнеса си. Преди месец обаче, според публикации в медиите, той заедно с милиардера Джоузеф Лау са били осъдени в Макао на 5.3 г. за подкуп от 20 млн. хонгконгски долара. Те били дадени на чиновник за сделка със земя в близост до летището. Стивън Ло обаче обжалва присъдата си, пише "Сега".

 

В хода на представянето на проекта стана ясно, че инвеститорите били поканени от Александър Томов, съобщава "Капитал Daily". Настоящият собственик на ЦСКА очевидно има афинитет към инвеститори от Изток, след като преди години доведе индиеца Прамод Митал, който стана последният собственик на "Кремиковци", преди комбинатът да фалира. Сега Томов твърди, че е миноритарен акционер в "Света София".