Официално заявление за спиране на преговорите между Русия и Турция по проекта за газопровод "Турски поток" няма. Това заяви министърът на енергетиката Александър Новак.

"При нас не са постъпвали никакви официални изявления или друг вид документи по този повод. Ние продължаваме работа", каза Новак след като медиите в Турция съобщиха, че Анкара временно спира да преговорния процес.

"Газпром" и турската Botas вече са постигнали споразумение за отстъпката в цената на руския газ, продаван в Турция. Тази отстъпка ще бъде в размер на 10.25%, уточни Новак.

"По наша информация, сделката за намаляването на цената на газа е постигната", каза той, но добави, че за момента не са подписани никакви документи.

Идеята за изграждането на "Турски поток" беше оповестена на 1 декември миналата година в Анкара от руския президент Владимир Путин.

Тогава той заяви, че Русия се отказва от проекта "Южен поток" и предложи на своя колега Реджеп Ердоган газопровод със същия капацитет от 63 милиарда куб. м., който Русия да построи по дъното на Черно море до турския бряг.