Акциите на новата информационна компания Thomson Reuters, образуванa след придобиването на новинарската и информационна група Reuters от канадската компания Thomson Corp., направиха дебют на Лондонската фондова борса, съобщи БТА. Акциите на групата, които при откриването на търговията се продаваха за 1630 пенса / 20.22 евро /, ще бъдат търгувани и на фондовите борси в Ню Йорк и Торонто.

Thomson Reuters посочи, че по силата на сегашните правила, би могла да купи повторно свои акции на стойност до $ 500 млн. / 314 млн. евро / до края на годината.

Планът ни да купим обратно акции на Thomson Reuters подчертава наша финансова стабилност и усилията ни за увеличаване на пазарната стойност на дяловете на нашите акционери, обяви бившият главен изпълнителен директор на Reuters Том Глосър, който сега заема същия пост в Thomson Reuters.

Ще оптимизираме капиталовата структура на Thomson Reuters и ще изготвим политика за разпределение на средства, за да поддържаме силен баланс, посочи Глосър.

Съвместното дружество Thomson Reuters ще се конкурира директно с американската информационна агенция Bloomberg на пазара за финансова информация, като всяка от тях контролира близо една трета от него.

Thomson Corp., чиято централа е в Торонто, се споразумя да плати $ 15.8 млрд. / 10 млрд. евро / за базираната в Лондон информационна агенция Reuters.

Новата информационна компания има над 50 хил. служители и развива дейност в 93 държави. Новата група планира да обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на 1 май.