Последните световни новини превръщат битката с безработицата и бедността в България в трудно осъществима и по-далечна задача.

Дълговите проблеми на САЩ и еврозоната създават климат на нестабилност и недоверие, което заплашва външните пазари на нашите фирми и смалява шансовете икономиката ни да получи така важните за растежа инвестиции. Около това се обединиха вчера политици и икономисти. Правителството обаче не е така песимистично настроено и се опитва да излъчва самочувствие.

Премиерът Борисов за пореден път похвали финансовата стабилност на България и прогнозира ново вдигане на кредитния рейтинг на страната ни. От екипа на вицепремиера Дянков пък опровергаха новината, че е създаден специален кризисен щаб, но обясниха, че следят събитията по света и у нас.

"Ако световната икономика влезе в нова криза, това означава негативност и на вътрешния пазар. Обикновено вторите кризи не са с такъв дълбок спад както първите, но може и да се влезе в дълговременна депресия. Безработицата в България няма да бъде преодоляна, доходите също няма да могат да бъдат увеличени", изрази опасенията си лидерът на ДСБ Иван Костов пред bTV.

"Втора криза вероятно ще има, но България ще се справи много по-добре, отколкото през 2009 г.", прогнозира пред "Сега" председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев. Според него шокът няма да се повтори, защото тогава имаше срив на инвестициите, а сега отливът няма да се усети така, защото вложенията и без това са малко. Станчев очаква по-висока инфлация, която да забави икономическия растеж. По думите му доходите ще спаднат, а работодателите ще се въздържат от наемането на нови служители.

"Не смятам обаче, че изпълнението на бюджета ще бъде застрашено. Свиването няма да стане веднага, а постепенно. Единственото, което може да направи правителството, е да намали разходите си, което на този етап не се случва", отбеляза икономистът.

България има основание да се притеснява от международната икономическа ситуация, твърди и икономистът Димитър Чобанов. Той уточни, че досега се наблюдаваха положителни сигнали, но не е ясно дали те ще продължат, тъй като експортните ни отрасли зависят от международните пазари.

Георги Стоев от "Индъстри Уоч" също се опасява, че износът ни може да пострада от дълговата криза в държави, които са основни купувачи на български стоки и услуги. Според него напоследък много хора повярваха, че нещата ще тръгнат още тази година нагоре и затова има раздвижване на пазара на нови автомобили, на имоти, изобщо някакво оживление. "Така че не знам дали отмина моментът, в който най-тежко се усеща кризата, може би най-тежкият момент предстои", коментира Стоев пред Дарик радио.

На фона на песимистичните прогнози на икономистите кабинетът "Борисов" посреща новините за световните финансови трусове с добро самочувствие. Премиерът обяви, че финансовата дисциплина на страната е отлична и се похвали, че очаква до месец още една агенция - Standard and Poor's, да повиши кредитния ни рейтинг.

"Убеден съм, че септември ще бъде повишен, защото всички параметри, които съвременната финансова политика изисква, в България се спазват. Умерено харчене, то само в инфраструктурни проекти - екология, магистрали, пречиствателни станции, пристанища, зали. Оттам държавата в следващите години ще получава огромни приходи", увери Борисов по bTV.

"Говорих с шефа на БНБ Иван Искров и стана ясно, че в ЕЦБ дават България като пример - с финансовата дисциплина, с това, че удържахме на популистите, включително и на Първанов, които настояваха за вдигане поголовно на доходите, пенсиите, заплатите, защото хората искали. Искат, но светът показва, че трябва да харчиш толкова, колкото изкарва като държавата", заяви премиерът. Той повтори, че България няма да влезе в еврозоната, докато всички страни не се справят с бюджетните си дефицити.

Съвет

Премиерът Борисов посъветва САЩ и други държави с икономически проблеми да вземат пример от България. "Колкото и да ми е неприятно това, което става там, те трябва да приемат българския модел - фискална дисциплина, финансова стабилност", заяви той. Държавите, които според Борисов трябва да почерпят ценния български опит, са Испания и Италия.