Ако Япония не овладее публичния си дълг – чака я "гръцка криза".

Това предупреди новият премиер и бивш финансов министър на Страната на изгряващото слънце Наото Кан в първата си реч пред парламента.

Според Кан, нарастването на задлъжнялостта е изключително опасно за страната на фона на държавните финанси, които са под натиск заради застаряващото население и стопяването на японската нация.

Япония е страната с най-висок дълг от най-развитите световни икономики. През 2009 г. той е набъбнал до 218.6% от Брутния вътрешен продукт /БВП/, сочат данните на Международния валутен фонд /МВФ/. За сравнение, дългът на Гърция, който се е обозначаван като „колосален”, е малко под 14% от БВП на страната.

Пред народните представители в японския парламент Наото Кан обеща да работи в тясно сътрудничество с централната банка на страната, за да се избегне задълбочаване на дефлацията, както и да се води „устойчива политика”. Той, освен това, каза, че обмисля повишаването на данъците – нещо, което предишните управляващи така и не се осмелиха да направят.

Подробности по икономическия план на новия японски премиер, обаче, ще бъдат оповестени до края на месеца. Единственото, което той сподели пред парламента, е че цели ежегодно увеличение на икономическия ръст с по над 2 процента до 2020 г. АР