Новият министър на финансите, Томислав Дончев, е габровец. Той е роден на 6 август, 1973 година. Учил е Философия във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", където взема и магистратура по Стопанско управление.

40-годишният Дончев има опит като преподавател по психология, етика и философия. Работил е също като журналист, а в периода 2004 - 2007 година е работил за "Отворено общество".



Политическата му кариера започва през 2007 година, когато е избран за кмет на Габрово от ГЕРБ. Три години по-късно е издигнат до министър без портфейл, който работи по взаимоотношенията на България с европейските фондове.

Назначаването на министър, който да поеме специално този ресор, бе приветствано като голяма крачка напред в процеса по усвояване на средства от Европейския съюз. Преди създаването на специално звено в държавата, Брюксел бе блокирал плащания по проекти в България.

В началото на тази година ведомството на Дончев отчете разплатени общо 5.4 млрд. лв. по оперативни програми към края на 2012 година.

Средствата от европейските фондове се оказаха животоспасяващи за българската икономика. По последни данни зад ръста на икономиката през 2012 година от 1.7%, 1.5% са принос на парите, постъпили у нас по линия на европейските програми.