Wall Street затвори с понижение на индексите. Акциите отчетоха най-големия тридневен спад от 10 месеца насам, след като президентът Барак Обама разбуни духовете с последния си неясен план за ограничаване на рисковите инвестиции на банките.

Разочароващите финансови резултати на Google също допринесоха за песимизма сред пазарните участници, въпреки положителните новини от McDonald’s и General Electric.

На борсата повлия и липсата на ясно решение за бъдещето на Бен Бернанке и евентуалното му преизбиране като председател на Федералния резерв. Сенаторите-демократи не успяха да постигнат консенсус по въпроса, а ситуацията се усложнява след загубата на партията на Обама на изборите в щата Масачузетс от републиканците. Това засили политическото напрежение, което се отрази и на инвеститорите.

Сериозно понижение отчетоха банковите акции. Експерти от Goldman Sachs пък подкопаха книжата на миннодобивните компании след изказването, че китайската рестриктивна политика ще доведе до свиване на търсенето на метали и суровини.

DOW JONES приключи седмицата със спад от 2.09% до 10 172 пункта. S&P 500 изтри 2.21% до 1 091 пункта. NASDAQ падна с 2.67% до 2 205 пункта.

След като вчера петролът падна на месечно дъно заради високото ниво на запасите от нефт и горива в САЩ и ниското потребление, цената му остана стабилна под $ 75 за барел. Пазарните играчи насочиха вниманието си към по-сигурните активи, след като Барак Обама обяви намеренията си да се намеси радикално в банковия сектор. От Goldman Sachs пък се усъмниха в прогнозата си за търсенето на черно злато в Китай – вторият в света потребител. Икономистите от финансовия гигант предвиждат в Поднебесната да се търсят по 625 000 барела на ден през 2010 г., но заради икономическата политика на правителството цифрата може и да се занижи.

На електронната борса в Ню Йорк лекият суров петрол се котираше на $ 74.54 за барел, а сортът брент се търгуваше на $ 72.83 за барел.

Изявлението на Обама бутна надолу и долара. Зелените пари удариха едномесечно дъно срещу йената. Двойката EUR/USD, обаче, остана стабилна на ниво от $ 1.4139 за € 1. Единната валута все още не може да изличи натрупаните загуби срещу американската, след като икономическите проблеми на Гърция разклатиха валутните пазари.