Жилищните имоти тип „ново строителство” ще поевтинеят в началото на годината, прогнозираха пред Дарик експерти в сферата на недвижимите имоти. За другите видове жилища не се очаква понижение на цените. Според брокерите през цялата 2011-а година няма да има поскъпване на имотите в жилищния сектор. 

Дъното на цените на различните видове жилищни имоти е достигнато, с изключение на апартаментите тип „ново строителство” в големите градове. Ако ви предстои покупка на жилище и най-важният критерий за вас е цената, то можете да се ориентирате към сделка с такъв тип имот, тъй като в този сегмент се очаква поевтиняване, съобщи пред Дарик Цветелина Тасева от една големите агенции за недвижими имоти. “Търсени жилища - двустайни и маломерни тристайни, ще бъдем свидетели, че ще се предлагат на по-ниски отколкото в момента цени“, каза тя, а по отношение на пазара като цяло допълни, че в по-дългосрочна перспектива, имайки предвид как се развива  кризата у нас, ще бъдем свидетели на това дали цените ще падат още, но рязко увеличение не смята, че би могло да има през цялата година.

Според Тасева все повече са хората, които предпочитат да наемат жилище, вместо да си купят собствено.  Не забелязваме за момента това да води до увеличаване на цените на наемите през цялата 2010 година, което означава, че и през цялата 2011-а не би трябвало да сме свидетели на рязка промяна на наемните нива.

Увеличение на сделките със земеделска земя у нас в сравнение с миналата година прогнозира за Дарик председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков. От бранша очакват пазарът да се раздвижи след март. Средната продажна цена на земеделска земя, извън Добруджанския район, е между 200 и 310 лева на декар. Петков коментира и ръст в ценовите нива на арендите за последните три години. Без да броим района на Добруджа, цените на  сделките в останалата част на страната са между 20 и 27 лева за декар.