Фирмите ще могат да подават годишните си отчети по интернет и в Националния статистически институт. Това съобщи Илиана Савова, директор „Връзки с потребители” в института. Вече е осигурена възможност институтът директно да изпраща отчетите в националната агенция за приходите. Савова представи новия сайт на националната статистика.

За да подаде годишният си отчет, фирмата трябва да има електронен подпис, обясни Илиана Савова.

Ние сме единна входна точка, тоест потребителят може да избира. Ако иска да си подаде он-лайн отчета, влиза в нашия сайт и си попълва самия отчет, който възнамеряваме да бъде и по-опростен. Ако иска да го подаде на хартия, отива в НАП и на гишетата на НАП заедно с данъчните декларации си подава и годишния отчет, обясни Савова.

Другата новост в сайта на националната статистика е публикуването на регионални данни. Те ще предоставят безплатно информация за отделните региони, за да се улеснят общините и областите при изготвяне на регионалните планове за развитие, да имат готова информация, която могат бързо и лесно да използват, за да могат да планират стратегически средносрочно, дългосрочно дори, обясни Савова.

Сайтът на националната статистика не е обновяван в последните десет години.