Около 40 хиляди преброители и 10 хиляди контрольори ще се включат в официалното преброяване догодина. До месец и половина ще бъде окончателно готова анкетната карта и ще стане ясно дали като елемент от битовите условия на българите ще се броят и луксозни стоки като например яхти.

23 668 души са се преброили по интернет в началото на септември, когато имаше и пробно преброяване в три области на страната /Велико Търново, Плевен и Стара Загора/.

Почти всеки втори, който е участвал в интернет-преброяването, е с висше образование, половината са семейни, а 6.4 на сто – живеят в съжителство без брак. 5 процента са посочили, че за последните 30 години са били в чужбина за повече от една година.

В Националната статистика не са правили анализ на данните за етническата принадлежност, които в техния интернет вариант предизвикаха скандал заради посочените в падащото меню варианти като българо-мохамедани, гагаузи, африканци. И в интернет варианта и в анкетната карта, която ще се попълва на място от преброителите при националналното преброяване през март догодина ще фигурират четири варианта за етническата принадлежност – българска, турска, ромска и други.

Пробното преброяване в трите области и онлайн сочи, че 98.2 на сто от включилите се посочват първите три варианта, а в графа „други” се самоопределят като етнос останалите 1.8 на сто от включилите се в броенето. Макар че гласуването е задължително и има заложена символична глоба от 60 лева за онези, които не спазят закона, от статистиката се надяват, че българите по традиция ще подходят отговорно към преброяването, защото данните от него засягат пряко живота им, както обясни и Финка Денкова, която отговаря за „Демографската и социална статистика” в НСИ.