NYSE Euronext ще поеме контрола над London Interbank Offered Rate, съобщава Financial Times. Основният междубанков лихвен процент, който служи като база за сравнение на доходността на ценни книжа за трилиони долари беше обект на огромен скандал през последните години, след като се оказа, че банките са манипулирали нивата му в своя полза.


Libor в момента е под надзора на Асоциацията на британските банкери, която обаче иска да предаде контрола на някой, който ще може да възстанови доверието в бенчмарка.

 

Условията на сделката не са известни все още, но се очаква официално изявление по-късно днес, пише The Wall Street Journal, цитирайки хора, запознати с въпроса.

 

Независима комисия, създадена от британското министерство на финансите и председателствана от баронеса Хог определи офертата на базирания в Ню Йорк борсов оператор като най-добра. Той ще поеме контрола през 2014 г.

 

NYSE Euronext, която е собственик на лондонската борса за деривативни продукти Liffe победи и конкуренцията на други пазарни оператори, включително London Stock Exchange и Markit.