Нов тласък получиха преговорите да бюджетния дефицит на САЩ, след като вчера президентът Барак Обама направи ново, още по-амбициозно предложение. В него са заложени значително по-големи икономии и вдигане на данъците, с което общо ще се спестят $ 4 трлн. през следващите 10 години. Обама нарече проекта си много конструктивен и искрен, макар че той засяга жестоко населението, тъй като най-големите икономии ще бъдат направени от бюджетите за социални помощи и здравеопазване.

От сега е ясна позицията на демократите, които са против посегателството върху тези две инстанции. Социалните помощи в момента са източник на доходи за две трети от възрастните американци, а близо една трета от всички домакинства в Щатите зависят под някаква форма от социалните обезщетения. Фронт на недоволство има и срещу предложението болните да доплащат за лечението си, което ще се получи, когато бюджетите за медицина бъдат орязани.

Проектът на Обама ще бъде обсъждан и в неделя, когато продължава следващия кръг от преговори за бюджетния дефицит на страната. Изходът от тях е изключително важен, защото наближава моментът, в който ще стане ясно дали републиканците наистина ще блокират възможността за вдигане на тавана на допустимия държавен дълг. Сегашната летва от $ 14.3 трлн. вече бе достигната. Ако до 2 август няма споразумение по въпроса, за пръв път в историята му щатското правителство няма да може да обслужва плащанията по някои свои дългове, което напрактика ще означава, че то е във фалит.