Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама призова Конгреса да одобри възможно най-бързо аванс по втори спасителен план за икономиката.

Сега е моментът за действие, посочи Обама в изявление. Следващата седмица Конгресът ще обсъди последиците от икономическата криза.

"Призовавам конгресмените да гласуват първо плащане по нов спасителен план" - каза Обама. Конгресът, където демократите разполагат със значително мнозинство, започна да функционира още преди Обама да поеме поста на 20 януари за приемане на план за икономическо съживяване в размер между 60 и 100 милиарда долара, предвиждащ инвестиции в инфраструктурите и помощи за собствениците, които не са в състояние да платят ипотечните си заеми.

Миналия месец Камарата на представителите гласува план от 61 млрд.долара, но Сенатът не го одобри и президентът Буш се противопостави. През февруари бе гласуван първи план за икономическо съживяване от 150 млрд.долара. Не можем да си позволим забавяне в оказването на помощ на повече от един милион американци, които ще са изчерпали застраховката си срещу безработица преди края на годината, каза Обама. Ако Конгресът не приема плана незабавно, за да насърчи икономиката, това ще е първото ми решение като президент, подчерта Обама.

Новоизбраният президент изтъкна, че е доволен от свикването срещата на върха във Вашингтон на ръководителите на големите индустриални страни и на бързо развиващите се икономики (Г20), защото световната икономическа криза изисква съгласуван световен отговор. Обама не участва в нея, но преходният му екип изпрати бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт за неофициални срещи с участващите лидери. Обама препоръча политика на дългосрочни инвестиции за създаване на нови работни места, подпомагане на средната гласа и поддържане на конкурентноспособността на американската икономика през XXI век. /БГНЕС