Американският президент Барак Обама призова Конгреса да приеме финансовата регулаторна реформа в началото на 2010 г. Говорейки на форум за безработицата в Белия дом Обама посочи, че е важно конгресмените да довършат законодателството "ако не до края на тази година, тогава в началото на следващата, за да имат банките сигурност".

Затегнатите банкови стандарти за даване на заеми след финансовата криза са подходящи, но е важно да не се задуши наличността на кредити за бизнеса, изтъкна Барак Обама. Според него банковият сектор е бил прекомерно облагодетелстван преди финансовата криза, изтъквайки необходимостта от по-строги стандарти. Американският президент заяви, че щатите и местните власти могат да имат нужда от допълнително подпомагане за справяне с икономическия срив.

Каквато тежест имаха финансовата криза и рецесията върху федералния бюджет, в някои случаи те бяха дори по-лоши за щатските и местни бюджети, подчерта президентът Барак Обама пред форума в Белия дом.

Американският президент призова правителството на страната да действа бързо в битката срещу съкрушителната безработица, но предупреди, че на разположение има ограничени средства за създаване на работни места. Нямам интерес към подхода да почакаме, за да видим какво ще се случи, изтъкна Обама при откриването на срещата в Белия дом с ръководители на бизнеса, икономисти и синдикални лидери за обсъждане на нови идеи за справяне с 10% безработица.

Независимо от това президентът, който е под натиск да обуздае огромния финансов дефицит, предизвикан от икономическата криза даде да се разбере, че не възнамерява да одобри създаването на скъпоструващи работни места, финансирани с милиарди долари от правителството. Не можем да вземаме недобре обмислени решения точно сега, дори с най-добри намерения. Трябва да бъдем с хирургически подход и креативни, изтъкна Барак Обама. Той пое ангажимента да изложи идеи за създаване на работни места в реч идната седмица, част от твърдото фокусиране на Белия дом върху безработицата. БГНЕС