На изборите през 2012 г. много хора подкрепиха президента Барак Обама поради една основна причина – ангажимента, който той пое, да предприеме мерки срещу изменението на климата. След урагана „Санди“, който порази Ню Йорк, стана очевидно, че покачването на морското равнище и увеличаването на силата на бурите, вече не могат да бъдат пренебрегвани от Вашингтон.

 

Оттогава насам почти нищо не е направено. Законодателството за ограничаване на емисиите и търговията с тях не успя да премине през Сената през 2010 г. През 2012 г,. Обама обеща, че ще промени нещата. Едва сега, той заяви, че е готов с ново предложение на Агенцията за защита на околната среда за ограничаване на емисиите на парникови газове в национален мащаб, пише Bloomberg.

 

През 2003 г. редица щати и градове, включително Ню Йорк, заведоха дело срещу ограничаването на замърсяването с парникови газове, с аргумента, че съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух, само агенцията има прави да регулира емисиите на въглероден двуокис. През 2007 г. Върховният съд се съгласи с тази позиция. Оттогава насам обаче Агенцията за защита на околната среда не е направила практически нищо по въпроса. А цената на бездействието расте.

 

Изменението на климата вече се отразява на икономиките на отделните щати, унищожавайки критична инфраструктура и влошавайки живота на хората. В същото време различни заболявания, свързани със смога, като астматичните пристъпи, са се удвоили през последните три десетилетия.

 

Надеждите са, че настоящите действия на ЕРА значително ще подобрят общественото здраве и ще върнат лидерската позиция на САЩ по отношение на борбата с изменението на климата.

 

Тази стъпка ще даде на президента Обама доверието, от което се нуждае, за да убеди другите страни също да предприемат действия.


Новите правила ще изискват от всеки от 50-те щата да определи най-ефективните начини за намаляване на въглеродните си емисии. Очаква се, че стратегиите за намаляване на въглеродните емисии и инвестициите за целта ще подкрепят икономическия растеж.

 

Обама предлага намаляване на емисиите на парникови газове от електроцентралите в страната средно с 30% спрямо нивата от 2005 г.

Тъй като емисиите от електроцентралите са паднали с около 15% от 2005 г. до 2013 г., реалното понижение ще бъде с по-малко от 20 на сто спрямо сегашните равнища.
EPA прогнозира, че мерките ще доведат до ползи в областта на климата и здравето на стойност 90 млрд. долара.

 

Електроцентралите на въглища генерират около 75% от всички парникови емисии в САЩ. Въпреки че делът им намалява, те все още формират около 40% от енергийния микс. Така че мерките на Обама ще срещнат решителен отпор от добивните компании.

 

Новите правила трябва да бъдат обявени днес, като ще бъдат внесени за обсъждане в Конгреса. Процедурата на приемането им вероятно ще отнеме около година. Но въвеждането им ще бъде огромна крачка за САЩ и за света по отношение на мерките за ограничаване на процеса на климатичните промени.