Президентът Барак Обама заяви днес, че се надява поне до месец да прокара мащабен план за съживяване на икономиката на стойност $ 825 млрд. Той е уверен, че САЩ ще излязат от сегашната криза по-благоденстващи от преди.

Щастлив съм да обявя, че двете партии в Конгреса вече активно работят върху този план и се надявам да го задействам до месец, заяви Обама в първото си седмично радио обръщение като президент. Днес му предстоят консултации с неговия икономически екип по бюджетните приоритети на новата администрация.


По радиото президентът предупреди, че икономическите проблеми няма да се решат бързо, но изрази увереност, че с дръзки действия ще се помогне на страната да стъпи на крака. Ако действаме като граждани, а не като партизани и работим за обновяване на Америка, уверен съм, че ще излезем от този тревожен период по-силни и по-благоденстващи от преди, изтъкна той. Според Обама планът му цели да съживи обширни сектори на икономиката чрез създаване на 3 до 4 милиона работни места. Става дума да инвестираме в най-приоритетните области като енергетиката и образованието, здравеопазването и новите инфраструктури, които са необходими, за да останем силни и конкурентноспособни през XXI век, изтъкна Обама.


Сред целите на плана, озаглавен „Американски план за икономическо съживяване и реинвестиране“, е увеличаване двойно на производството на „зелена“ енергия (слънчева, вятърна и биогорива) за три години. Той предвижда също изграждането на нова електрическа мрежа и поставянето на 3000 мили (5000 км) кабели. Обама предлага въвеждане в срок от 5 г. в информационната система на медицинските картони на американските граждани, обновяване и модернизиране на 10 000 училища и обновяване на инфраструктурата на страната. Милиони американци ще получа достъп до високоскоростен Интернет.


Републиканците критикуват плана, като изтъкват опасенията си, че той сериозно ще задълбочи бюджетния дефицит, който се очаква да достигне $ 1100 млрд. през 2009 г.


Източник БГНЕС