Републиканците получиха контрола над Сената в САЩ за първи път от осем години и увеличиха мнозинството си в Камарата на представителите, на състоялите се вчера в САЩ междинни избори.

Опозицията на Барак Обама ще разполага с мнозинство от най-малко 52 места в 100-местния Сенат, като 7 са под въпрос, и така президентската администрация ще се окаже притисната в ъгъла.

В Камарата на представителите републиканците получават още поне 10 места към сегашните си 234.

За последен път републиканците контролираха и двете камари на Конгреса на САЩ през 2006 г.

 

Следващите президентски избори са през 2016 г. и ако следват традиционната си политическа линия републиканците ще ускорят плановете за либерализиране на износа на енергия, споразумението за свободна търговия с Европейския съюз и отново ще намалят регулациите върху банките.

 

Ситуацията не обещава на президента Обама нищо друго освен сериозни вътрешнополитически трудности през последните му две години в Белия дом. Републиканците вероятно ще блокират напълно предлаганите от него реформи в социалните системи и ще ограничат по всички възможни начини финансирането на федералния бюджет.

На практика САЩ влизат в нова политическа криза, в която управлението на най-голямата икономика в света ще бъде разделено между два непримирими лагера.

Междинните избори показват това, което много анализатори отчитаха през последната година, а именно, че икономическото възстановяване, което повдигна фондовите индекси в Ню Йорк до рекордни нива, не успява да разпространи благоприятния си ефект сред обикновените домакинства.