Над 31 000 лева от обезщетения за неизползван платен отпуск е получила Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт /НОИ/, през август миналата година, след като е напуснала мястото на директор на дирекция в институтата, за да стане заместник-министър на труда и социалната политика. За това

съобщи депутатът от левицата Мая Манолова.

По думите й, данните са предоставени от социалния министър Тотю Младенов в писмен отговор на депутатско питане на социалистите.

Митрева имала 225 дни неизползван отпуск.

Манолова припомни, че Митрева е сред авторите на промените в Кодекса на труда, с които се дава срок невзетите отпуски да бъдат оползовторени до края на следващата година. Според Манолова е въпрос на морал дали Митрева ще реши да върне тези средства.

Ето какво каза Манолова:

Основната теза на управляващите по повод промените в Кодекса на труда беше, че ще бъдат лишени от правото си да ползват или да бъдат обезщетени за неползван отпуск само тези български граждани, които са злоупотребили с права, тези, които са недобросъвестни, така им се пада на тези, които не са си ползвали своевременно отпуските, те са едни злоумишлени хора.

В тази връзка аз зададох въпрос в пленарна зала дали сред тези хора е и госпожа Христина Митрева, която е получила обезщетение в размер на 31 265 лв. при прекратяване на трудовото й правоотношение като директор на дирекция в НОИ. Знаете, че в момента тя е управител на НОИ, тоест един от авторите на този проект и това е един от поредните случаи, в които управляващите ползват двоен аршин: след като те самите са получили обезщетения си за неползван отпуск, сега въвеждат тези нови правила, които лишават българските граждани от тяхната възможност да бъдат обезщетени за това, че не са ползвали своите отпуски. Тоест кои са злоумишлените хора, кои са недобросъвестните хора и какъв е стандартът за управляващите и какъв е стандартът за обикновените хора?