Трима вицепремиери ще има в служебното правителство, което президентът Росен Плевнелиев ще назначи до 13 март. След срещата си с лидера на ДПС Лютви Местан държавният глава обяви, че служебният кабинет ще има икономически заместник министър-председател, който ще определя икономическата политика, социалният министър също ще бъде вицепремиер, а трети вицепремиер ще отговаря за управлението на парите от европейските фондове.

Държавният глава съобщи още, че до 13 март, когато трябва да стане ясен целият състав на служебния кабинет, не изключва да посочи някои от министрите, както и приоритетите пред служебното правителство.

„Търсим хора, които са компетентни и гарантират, че ще успеят да изведат страната от сегашната криза", обясни накратко президентът. Той призна, че готви структурни промени в кабинета. Според него финансовият министър не трябва да бъде и вицепремиер, защото финансовият министър по презумпция винаги казва „не", а трябва някой над него да казва „да" на развитието на страната.

14:00 часа

ДПС върна проучвателния мандат за съставяне на правителство, връчен на лидера на партията Лютви Местан от президента Росен Плевнелиев.

Сега предстои съставяне на служебно правителство, под егидата на президента, което ще управлява страната до изборите. Те вероятно ще се състоят на 12 май.

"С акта на връщане на мандата ДПС предоставя правото на сформиране на правителството на българските граждани", заяви Местан. "Този парламент е с изчерпан кредит на доверие и няма как да продължи да работи, а тези, които искат неговия мандат да бъде довършен, не са готови за избори".

12:40 часа

Президентът Росен Плевнелиев връчва днес на ДПС проучвателен мандат за съставяне на правителството.

До тук вече имаше два отказа за съставяне на правителство, след като т ГЕРБ и БСП се отказаха от тази възможност. Движението за права и свободи вече е изразявало позиция, че когато в качеството си на трета по големина политическа сила в страната получи мандата от президента, ще го върне и няма да състави свое правителство.

Ако ДПС изпълни заявеното, то президентът Плевнелиев ще трябва да назначи служебно правителство, което може да управлява страната за не по-дълъг период от три месеца. Сред задачите на служебното правителство ще е да организира нови избори, които президентът предварително насрочи за 12 май.