Известно облекчение се предвижда за бизнеса по отношение на единната сметка, като се разграничи плащането на главниците и на лихвите.

Финансовото министерство публикува готовите вече текстове на законопроекта за изменение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Едно от предложенията е при плащания от страна на компаниите да се предоставя възможност да се погасяват първо главниците за данъци и осигуровки с изтекъл срок за плащане.

По този начин ще се спира начисляването на лихви и се предотвратява натрупването на нови задължения.

Със законопроекта се предлагат и изменения в Закона за ДДС. Текстовете предвиждат въвеждане на обратното начисляване на ДДС при търговията със зърнени и технически култури.

Механизмът за обратно начисляване е изключение от общия ред за облагане с ДДС и се прилага в борбата с данъчните измами и отклонението от данъчно облагане, коментират от финансовото министерство.

Според европейските директиви принципът на обратното начисляване на ДДС може да се прилага от страните членки до края на 2018 г.

Очаква се у нас този механизъм да влезе в сила от 1 септември тази година и да ограничи вредите за бюджета с около 300 млн. лв.

Идеята е при сделките със зърнени култури ДДС да се начислява и внася от купувача, за да се избегнат измамите с "кухи" фирми по веригата.