Инвеститорите могат да започнат следващата седмица с малко по-оптимистични нагласи – коментира Ройтерс. По-добрият от очакваното доклад за трудовия пазар в САЩ доведе до проъдлжаващо поскъпване на акциите на WallStreet.

В петък и трите основни индекса в САЩ отбелязаха ръст. DJIA се повиши с 1.24% до 10447 пункта, S&P500 се покачи с 1.32% до 1104 пункта, а Nasdaq закова на 2233 пункта с 1.53% дневно повишение.

Най-добър показател за завръщащия се оптимизъм е покачването на широкия индекс на американските акции Standard & Poor's 500 с 3.8% през изминалата седмица, докато за целия месец август индексът отбеляза 4.7% понижение.

Септември обикновено е най-слабият месец на пазара, като данните за последните 60 г. показват, че стойността на акциите през този месец се понижава средно с 0.7%. Но сега изгелжда се прави преоценка на фундаментите и акциите възвръщат привлекателността си като инвестиционен актив.

Докладът за заетостта, който разкри, че в частния сектор са създадени 67,000 нови работни места през месеца, е в основата на надеждата. След като се създават работни места, приходите на населението се покачват, разходите се увеличават, а компаниите касират печалби.

Следващата седмица няма да е богата откъм макроикономическа статистика. Пазарът в САЩ почива в понеделник заради Деня на труда. Повече внимание може да привлече докладът за международния търговски дефицит в четвъртък и данните за запасите в петък.

Въпреки покачването на индексите, в петък се водеше предимно рейнджова търговия. Следващата седмица може да демонстрира нещо по-различно.