Софийската градска прокуратура образува досъдебно наказателно производство срещу виновни длъжностни лица от Министерство на транспорта за престъпления по служба заради покупката на двата правителствени самолета за Авиоотряд 28.

Досъдебното производство е образувано въз основа на получен сигнал от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и е възложено на Главна дирекция "Досъдебно производство" към МВР.

Разследването засяга периода 12.08.2008 г. - 07.04.2009 г., в който в София е била провеждана открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет доставка на два употребявани самолети за нуждите на Авиоотряд 28, обясни наблюдаващият прокурор Пламен Георгиев.

"При едното от нарушенията се казва, че фирмата, която е спечели търга, самолетите й не са отговаряли на част от техническите изисквания. В такива случаи по Закона за обществените поръчки, когато не се отговаря изцяло на зададените условия за обществената поръчка, е следвало тя да бъде прекратена, както е станало първите два пъти. Другото нарушение, което констатира докладът е, че договора, който е подписан с фирмата, която печели конкурса, не е идентичен с договора, защото към обществената поръчка се прави един проектодоговор, който се пише изцяло с клаузи, всичките клаузи, а договорът, който е подписан впоследствие не е абсолютно идентичен. Вкарана е една нова клауза, която позволява на фирмата да забави доставката", каза Георгиев. 

Процедурата е открита със заповед на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, но сделката за покупката на самолетите е подписана от главният секретар на транспортното министерството Румен Христов. Според параметрите на договора за нуждите на правителствения Авиоотряд 28 бяха закупени два самолета Airbus A319. 

Процедурата стартира на 12 август 2008 г. и след проведен конкурс, фирма "БИ ЕЙЧ ЕЪР" ООД беше класирана на първо място. Самолетите бяха представени в началото на юни. Цената на всяка от машините е 44,2 млн. долара. Те трябва бъдат изплатени на лизинг за 5 години с 60 вноски, след което трябва да станат собственост на транспортното министерство. 

Досега от бюджета са похарчени над 14 млн. лв. по договора, както и над 800 000 лв. за обучение на пилотите за управление на този тип самолети. Според министър Цветков договорът е подписан, без да се осигурят средства за допълнителните вноски. Освен това поръчаните самолети не отговарят изцяло на предварително заложените критерии.