Гърците отново излизат днес на обща 24-часова стачка, свикана от синдикатите в знак на протест срещу законопроекта за пенсионната реформа, който бе гласуван на първо четене в парламента снощи, съобщиха гръцките медии. Законопроектът ще бъде гласуван на второ четене днес.

Очаква се страната пак да бъде напълно парализирана, тъй като в стачката ще участват държавни служители, журналисти, данъчни инспектори, адвокати, общинари и митничари. Болниците ще обслужват само спешни случаи, тъй като в протеста ще се включат и лекарите. Банките ще бъдат затворени, целият транспорт ще е блокиран, а много полети ще бъдат анулирани.

Стачката се организира от двете най-големи синдикални централи в Гърция - Общата конфедерация на труда /ГСЕЕ/ и Федерацията на държавните служители /АДЕДИ/.

Това ще бъде шестата обща стачка тази година срещу правителствените мерки за икономии. Последната стачка също бе предизвикана от плановете на социалистическото правителство да реформира пенсионната система в страната и трудовия закон като част от усилията за заздравяване на публичните финанси.

Реформата предвижда увеличаване от 60 на 65 години на възрастта за пенсиониране на жените, с което се изравнява с тази на мъжете, както и увеличаване от 35-37 на 40 години на осигурителния стаж за получаване на пълна пенсия.

Протестните демонстрации по време на предишните стачки често бяха помрачавани от насилие. БТА