Военното министерство ще даде за две години около 4.9 млн. евро за охрана на 163 имота из цялата страна. Обществената поръчка е открита и е обявена със заповед на военния министър Аню Ангелов. По нея може да се кандидаства в 63 броя позиции.

Това е поредният конкурс за охранителна фирма, която обявява едно от най-големите силови министерства. Следващата година изтича договора с някои от избраните фирми през 2009 година. Така новите победители ще охраняват военни имоти до 2014 година.

При кандидатстването в обществената поръчка има и условия. Кандидатите трябва да имат минимум 10 договора с пет препоръки по тяхното изпълнение. Всеки от участниците ще може да подава документи за 63 позиции или пакети от обекти за охрана из цялата страна.

Същата поръчка за избор на фирми за охрана беше обявена и през юли 2009 година. Срокът на договора с тях изтича през 2012 година. Тогава фирмите са кандидатствали за охраната на 65 имота, обособени в 42 броя позиции. Общата стойност на договорите беше за 5.3 млн. евро, но срока за изпълнение бе с една година повече от настоящия конкурс.

През ноември миналата година изпълнителна агенция „Военни клубове и военнопочивно дело”, която отговаря за всички почивни станции на армията също обяви поръчка за избор на фирма за невъоръжена охрана. Срокът на договора е за две години, като прогнозната стойност е 2,2 млн. лв. Преди дни пред „Дарик” директора на агенция Мария Димчева обяви, че победител в конкурса в фирма „Скорпио”, но изборът й се обжалва от друг участник.

В структурата на военното министерство е държавната охранителна фирма МОБА. Нейните девиз е „Вашата нощна стража”, но тя рядко участва в тези конкурси, защото обслужва банки и други частни компании. Освен нея министерството разполага и с близо 3 хиляди военни полицаи.

През юни от военното министерство обявиха, че плащат малко над 1 млн. лева месечно за охрана на имоти с отпаднала необходимост. Заради реформите през последните години армията се раздели с десетки имоти, които все още не могат да бъдат продадени.