Намаляване на парниковите газове с 20% до 2020 година, 20% ръст в употребата на енергийни източници и увеличаване на енергийната ефективност с до 20 на сто. Това са ангажиментите, които община Варна е поела при подписването на споразумение на кметовете от градове в ЕС, каза за Дарик Петър Радушев, директор на дирекция “Международно сътрудничество” към община Варна. Кметът Кирил Йорданов и Петър Радушев посетиха Брюксел миналата седмица, за да поставят подписите си под декларацията, която ще изпълняват около 180 общини от Европа.

Варна и Бургас са първите български кметства, които са подписали споразумението, подчерта Радушев. По думите му, общината ще подготвя всяка година доклад за енергийна ефективност и план за повишаването й. Ще бъде създадено и общинско звено, експертите в което ще следят за използването на енергийни източници.

За изпълнение на споразумението ЕК е предвидила средства, чиито размер все още не е ясен, каза Петър Радушев. Според него постигането на поетите ангажименти за намаляване на парниковите газове и увеличаване на енергийната ефективност ще бъде трудно. “Общината обаче е длъжна да направи това усилие”, обобщи шефът на отдел “Международно сътрудничество”.