Възможно е процедурата за издаването на винетен стикер, която регламентира паркирането в центъра на столицата за живеещите там, да бъде опростена. Това допусна в интервю за Дарик председателят на транспортната комисия в общината Радослав Тошев.

Търсят се варианти да се избегне ограничението, заложено в новия текст, според което право на паркомясто около домовете си ще имат само собствениците на автомобили, които са и собственици на имот в района. Така на практика, за да получат въпросния стикер, на някои софиянци ще им се наложи да прехвърлят собствеността върху апартамента си или собствеността върху колата си. По думите на Радослав Тошев тези случаи ще са твърде малко и от Центъра за градска мобилност ще търсят решение на всеки поотделно. Изискването за представяне на нотариален акт обаче няма да отпадне, обясни още Тошев.

Досега изискването беше адресната регистрация на апартамента да съвпада с адресната регистрация на колата, но сега са направени някои промени, каза още Радослав Тошев. Обсъждал се е и вариант наемателите да получават правото на винетен стикер от собственика, тоест той да се откаже от него за сметка на живеещия в имота.

Трябва обаче да бъдат изпълнени останалите условия за съвпадане на адресната регистрация. Ще остане изискването обаче за нотариален акт за собственост на жилището, каза още той. Как вече ще стане така, че собственикът на апартамента да прехвърли правото си върху някой друг, се обсъжда технически, каза шефът на транспортната комисия в СОС и увери, че няма да има проблеми в бъдеще. Ако се налага лека корекция в наредбата, и това ще се направи, обясни Тошев. „Ще бъдем толерантни към хората, които живеят в центъра, макар че не може да се стигне до крайна либерализация, тъй като се обезсмисля цялата синя зона", категоричен е той.

В зоните за платено паркиране в центъра има 30 хил. апартамента, а свободните паркоместа са едва 17 хил.

От 1 август започват да се приемат заявките за винетен стикер от живущите, каза още той. Тези, които считат, че имат такива права, да подават заявления и допълнително ще уточняват със служителите от Центъра за градска мобилност, ако липсва документ или нещо трябва да се попълни или как да се реши въпросът и не трябва да се притесняват, каза шефът на транспортната комисия в СОС.

Тошев призова да не се чака последния момент за подаване на заявлението. Той припомни, че има подадена жалба срещу Наредбата в съда от движение ДНЕС, но няма решение на съда и новите текстове влизат в сила от първи септември.

От първи септември сегашната синя зона се разделя на две подзони. Новата синя зона ще обхваща само идеалния център на София, там ще се паркира за 2 лв. на час, с ограничение на престой до два часа, а годишният винетен стикер за живеещите в нея ще струва 150 лв. Широкият център попада в зелената зона, където ще се плаща по 1 лв. на час за паркиране, ограничението ще е до четири часа, а годишният винетен стикер – 100 лв. Зоните за платено паркиране се разделят на 20 подзони, в които ще могат да паркират живеещите в района, а не само в рамките на две пресечки, както беше досега.