Министерството на околната среда за пореден път ревизира таксата, която общините плащат за изхвърлянето на тон боклук на сметище.

Според последния вариант, пуснат от ведомството за обществено обсъждане, догодина тя ще се увеличи от 15 лв. на 22 лв.

Сумата влиза в определянето на такса смет за гражданите и е 2 пъти по-висока, ако отпадъците се изхвърлят на старо сметище, а не на ново депо. Това обаче няма да важи за общини, които вече имат одобрени проекти за изграждане на нови депа. Сега изключение от правилото няма.

Първоначалното намерение на екоминистерството беше отчислението за новите депа да е 35 лв. през 2014 г. Общините обаче обявиха, че искат сумата да остане 15 лв. или увеличението да е по-малко от предвиденото, защото в противен случай трябва да вдигнат такса смет.

Екоминистърът Искра Михайлова обяви, че е готова на отстъпки и таксата ще е между 25 лв. и 30 лв. В последствие министерството пусна за съгласуване наредба, в която таксата беше 28 лв. Общините отново възнегодуваха и така в предпоследния вариант на документа таксата е 22 лв. Тя ще продължи да се увеличава, докато през 2020 г. стигне 95 лв. за тон.

“Новият размер за догодина е съгласуван с нас и е много по-приемлив. Освен това няма да има наказание за общините, при които изграждането на новите депа се бави”, коментира експертът от сдружението на общините Емил Савов.

Целта на таксата е да стимулира общините да намалят боклуците, които изхвърлят и да се увеличи рециклирането. Според екоминистерството, ако тя бъде замразена или се увеличи минимално, няма да е проблем за местните власти и съответно те няма да имат стимул да ограничават отпадъците.

Според екоминистерството таксите не са загубен ресурс или само тежест за общините, защото с тях се финансират нови съоръжения за боклук и закриването на старите сметища.