Стратегия 2020 за пътния сектор, степента на подготовка на предложенията за промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и договорите, свързани с текущия ремонт на пътищата, са обсъдили членовете на Консултативния съвет към министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, съобщават от ресорното министерство.

Строителният министър е подчертал необходимостта до четири седмици да се обсъдят и подготвят от браншовите организации предложения за изграждане, поддръжка и финансиране на пътищата първи клас и тези с транснационално значение. Трасета ще залегнат в Стратегията 2020 за пътния сектор.

От Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” са запознали членовете на съвета с подготвяните в момента нови документи за текущ ремонт и поддържане на пътищата.

Предвижда се новите договори да се сключват за 4 години, като в тях няма да се фиксира крайната цена, а само детайлно обособена единична цена.

Министър Плевнелиев е подчертал, че целта е през този месец да стартира провеждането на обществените поръчки за текущ ремонт и зимно поддържане на пътищата.