Правителството, синдикатите и работодателите ще обсъдят поредния окончателен вариант на промените в Kодекса за социално осигуряване. Официално представеният проект предвижда плавно вдигане на стажа за всички категории от 2015-та година, а за категорийните работници да започне и увеличаване на възрастта. 

 

Финансовият министър Симеон Дянков ще постави на обсъждане варианта от началото на преговорите, според който вдигането на стажа и на възрастта трябва да започне още от следващата година. Синдикатите заявиха, че няма да дебатират по този вариант, а социалният министър Тотю Младенов намекна, че са нужни отстъпки.

 

Единствената сигурна мярка в новия проект на кодекса е вдигането на вноската за пенсия с 1.8 процента от догодина, която беше гласувана от правителството с бюджета на НОИ. Останалите мерки все още са дискусионни, твърди министър Дянков, въпреки че социалният министър Тотю Младенов представи официалния вариант за дебат, в който реформата започва от 2015-та година и продължава до 2030-та година. МВФ препоръчва на страната ни реформа от следващата година, а зад това застана и Дянков.

Социалният министър заяви, че ще се търси баланс. "В крайна сметка направихме доста компромиси за синдикатите и мисля, че трябва да се нормализират преговорите между синдикати и работодатели. Търсим баланса между бизнеса и между хората“.

 

Синдикатите реагираха остро на новите идеи за връщане към стария вариант на пенсионната реформа Вицепрезидентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов заяви.

 

"Няма да се занимавам с глупавите хрумвания на тоя и на оня. Утре ще се занимаваме с това, по което сме работили един месец и нещо, без събота и неделя, без почивки, с хиляди разправии, с тоя влязъл, оня излязъл и не знам си какво. Ако някой си мисли, че ей така, щото нещо му е дошло на акъла, може да ни върне в изходно положение, да си опакова багажа и да си върви, откъдето е дошъл"