Охраната на държавните гори да се поеме от специални горски стражари, подобен идеен проект е бил обсъден между представители на Министерството на земеделието и Министерството на вътрешните работи. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Костов след среща с неправителствени организации за опазването на горите в НАТУРА 2000.

В момент на криза посегателствата върху държавната собственост стават все по-големи и затова са необходими по-сериозни мерки за сигурност, обясни зам.-министър Костов. Престои да бъде взето политическо решение дали горските полицаи ще бъдат изцяло към МВР или ще бъдат на принципа на ведомствена полиция. Предварителните разговори с вътрешно министерство показват, че идеята може да се реализира в скоро време, но за целта ще са необходими и законодателни промени. Новата структура трябва да бъде регламентирана в новия Закона за горите, уточни зам.-министър Костов.

Все още се обмисля и какви са начините за финансово обезпечаване на подобна горска жандармерия. Най-вероятно ще се търсят средства от държавния бюджет,но в условия на криза това ще бъде трудно, прогнозира още той. Около 2500 стражари в момента охраняват държавните гори, но в повечето случаи те са много ниско платени.