Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис поиска оставката на премиера Виктор Понта, заподозрян в корупция, като аргументира решението си с това, че делото срещу него може да предизвика политическа криза.

 

Румънската прокуратура обяви, че започва наказателно преследване срещу министър-председателя.

В обвинението, цитирано от румънските медии, пише, че "Понта е заподозрян в редица престъпления, включително измама, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци".

Самият премиер съобщи, че обвиненията са свързани с дейността му като адвокат през периода 2007 г. - 2008 г. и за конфликт на интереси при назначаването на сенатора Дан Сова като министър.

Според Понта обвиненията срещу него са политически мотивирани. Той заема поста министър-председател от 7 май 2012 г., като стои начело на Социалдемократическата партия от 21 февруари 2010 г.

Дан Сова, чието име се свързва с обвиненията срещу премиера, напусна министерския пост през 2014 г., преди корупционния съд да започне разследване срещу него по делото "Турчени-Ровинари".

Прокуратурата твърди, че има доказателства за това, че част от парите, дадени на адвокатската къща Sova si Asociatii от двата енергийни комплекса Турчени и Ровинари, са били присвоени от Сова и свързани с него хора. П

Според прокуратурата в периода 2007-2008 г. Понта е издал общо 17 разписки, в ролята си на адвокат в кантората на Сова. Разписките са на обща стойност 181 439.98 румънски леи /354 857 евро/, за които няма извършена реална дейност. Обвинителите твърдят, че през 2011 г. са били фалшифицирани 16 други документа, които уреждат дейността на Понта в кантората.

Според тях част от парите, които премиерът е получил от правната кантора на Сова са били използвани, за да си купи луксозни апартаменти в Букурещ. Освен парите Понта се е ползвал и с други привилегии от кантората, в това число и възможността да използва луксозна кола в периода 2008 г. - 2009 г.