С минимум 10% ще се повиши износът на българско вино в края на годината спрямо 2009 г., коментира директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. По думите му реколтата от гроздобера тази година е по-слаба спрямо миналата с 30% по-малко. Въпреки по-лошите резултати за първи път страната ни изнася вино за Бразилия. Красимир Коев обясни, че първата пратка е била от 120 тона червено вино, а до края на годината за се очаква да изнесем за Бразилия 300 тона вино.

През последното полугодие сме изнесли 20,38 милиона литра вино за Русия, Полша, Германия и скандинавски страни, уточни още Красимир Коев. „моите прогнози са, че тази година ще имаме 10 процента ръст на износа на вино спрямо 2009-а, даже бих си позволил да кажа минимум 10 процента. казвам го на базата на информацията за сключените договори, които започват да се изпълняват от 1 ноември на наши предприятия за руския пазар. Имаме реализирани над 1,5 млн. литра на турския пазар към момента, което до този момент не е било. Имаме вече и около 250 000 литра спиртни напитки, реализирани на турския пазар”, допълни Коев.

Към момента прибраната реколта от тазгодишния гроздобер е 150 хиляди тона. До края на кампанията се очаква да се приберат около 60 000 тона грозде. Средната цена за износ на българско вино е 75 евроцента за литър.